patterns > Cecilie Kaurin & Linn Bryhn Jacobsen Designs
> Fjellgenser
Fjellgenser
Genseren er strikket ovenfra og ned, det gjøre det lett å tilpasse lengden underveis.
Halskanten øverst strikkes til slutt, ved at du plukker opp masker og strikker oppover 2 rette 2 vrange. Siden det er forskjellige lengder på vrangborden øverst (lav, middels høy) har vi ikke tatt med bredden på vrangborden når vi har regnet ut bærestykkets lengde og hel lengde. En vrangbord på 14 omganger tilsvarer 5 cm.
Lengden på bolen og ermene justerer du enkelt selv, ved å legge til eller trekke fra omganger. Diagrammene for bol og ermer tilsvarer lengden i størrelse S. For å få den oppgitte lengden på bol og ermer, må du derfor legge inn 0 (3) 3 (6) 9 (9) omganger ekstra i diagrammet. De ekstra omgangene legges inn med bunnfargen øverst og nederst i bordene, eller du kan lage en ekstra bord.
Hvis du ønsker det, kan du legge ut bolen under bærestykket til a-fasong, se fremgangsmåte under. Noen av bordene i diagrammet har tre farger i omgangen. Der velger vi helst å strikke med to farger, og brodere på den siste fargen til slutt.
Denne genseren er inspirert av alle de fine turene vi har hatt i høstfjellet. Øverst flyr en flokk ryper som skinner i hvitt mot de grå fjellene. Under rypene skimter du villreinen i grått mot det høstfargede fjellet, like over fjellbjørka som lyser i gult med hvite stammer. Under bjørkene har vi lagt inn en multemyr. Siden vi har toller, måtte vi ha med en bord med toller også, men her kan man selvsagt velge en annen hund, eller en helt annen bord. På hytta vår hører vi orrfuglens spill nesten hele året fra myra, så den var det naturlig å ha med. Og bålkosen, kaffekjelen som putrer på bålet. Fjellreven har vi aldri sett her i “fjellet vårt”, men vi håper jo at det vil skje en gang. Men de røde tyttebæra har vi plukket mye av, og frøken harepus har hoppet forsiktig rundt hytta vår i skumringen. Slik ble vår fjellgenser til, kanskje vil du strikke en maken, eller kanskje du vil strikke inn din egen fjellhistorie?
Vi tenker at her kan man velge de bordene som passer best til den som skal ha genseren. Derfor har vi lagt mer vekt på motivene enn på at rapportene skal gå opp. Siden omgangene i bolen under ermene starter i siden, gjør ikke det så mye, dette er hønsestrikk!
Størrelser:
S (M) L (XL) XXL(XXXL)
A. Bærestykke lengde, cm: 21 (23) 23 (25) 27 (27)
B. Overvidde, cm: 91(100) 109 (118) 118 (127)
D. Overermsvidde; cm: 32 (36) 41 (41) 45 (45)
Vi har brukt Tinde Pelsull og Sol lamullgarn fra Hifa. Du kan også bruke et annet garn med strikkefasthet 22 masker og 28 omganger = 10 x 10 cm. Garnforbruket avhenger av garntypen, hvilke mønstre du velger,og størrelsen og lengden du ønsker på genseren.
Gensereksempelet vi har strikket veier rundt 500 gram i størrelse M.
2699 projects
stashed 2164 times
827 projects
stashed 525 times
- First published: October 2018
- Page created: October 29, 2018
- Last updated: May 10, 2022 …
- visits in the last 24 hours
- visitors right now