Korsnäströja: Timglas, Harrström sent 1800-tal by Korsnäs Hembygdsförening

Korsnäströja: Timglas, Harrström sent 1800-tal

Knitting
Sport (12 wpi) ?
32 stitches and 40 rows = 4 inches
in colorwork
US 0 - 2.0 mm
US 1½ - 2.5 mm
2.0 mm
2.5 mm
4593 - 4976 yards (4200 - 4550 m)
Swedish
This pattern is available for €12.00 EUR buy it now

Ett originalmönster från Korsnäs Hembygdsförening

NOTERA att arbetsbeskrivningen är för en TRÖJA (inte för en kofta).

En Korsnäströja kännetecknas av att den både har virkade och stickade partier. De virkade partierna är uteslutande på röd botten medan de stickade mönstren till stor del är på vit botten. Ursprungligen hade tröjan en fyrkantig halsringning för att kunna svängas när den blev allt för sliten på den ena sidan. Idag är det mer användbart med en rundad halsringning.
Den här arbetsbeskrivningen är baserad på Gretel Dahlbergs anvisningar från 1987 ur boken “Korsnäströjor förr och nu”. Vi har tagit oss friheten att i både beskrivningen och diagrammen redigera sådant vi tolkat som handarbetarens egenheter, misstag eller anpassningar för slutanvändaren. I samråd med tröjmästare Gun-Britt Stenberg och textillärare Annika Westerberg har vi också gjort tillägg och anpassningar för att denna beskrivning ska fungera som grund till alla våra diagram. Du kommer att få göra en del egna uträkningar för att anpassa tröjan efter ditt handlag och det diagram du har valt.
Denna beskrivning kan alltså ses som en vägledning och är skriven så att den kan följas oberoende av diagram eller storlek på tröjan.

Stickor
Stickor: 2–2,5 mm 40 cm och 60 cm rundstickor
eller strumpstickor
Virknål: 2–2,5 mm
Ev. öppningsbara stickmarkörer.
(Anpassa stickor och virknål tills du uppnår en stickfasthet som passar ditt garnval och ditt handlag.)

Masktäthet
Virkning: 33 maskor x 24 varv = 10 cm
Stickning: 32 maskor x 40 varv = 10 cm

Garnåtgång storlek M
Röd 400g
Naturvit 250g
Gul 250g
Grön 150g
Lila 100g
Blå 100g

Arbetsordning i korthet
Tröjans bål är flerfärgsvirkad i spiral med fasta maskor i bakre maskbågen (de färger som inte virkas löper med inuti arbetet) och flerfärgsstickad runt som en tub nerifrån och upp. Ärmarna tillverkas separat, uppifrån och ner. Ärmhål och halshål klipps upp i efterhand och axlarna sys eller virkas därefter ihop. Till sist fästs ärmarna i ärmhålen och kragen virkas och sys på plats.